Inhoudsopgave

De handleiding KOMAS/Windows is onderverdeeld in een aantal hoofdstukken. Ieder hoofdstuk bespreekt een aantal samenhangende onderwerpen.

Externe interfaces

KOMAS kan ook met een aantal externe partijen communiceren. Hiertoe zijn er interfaces gebouwd tussen KOMAS en de betreffende externe partij. De mogelijkheden daarvan worden hieronder beschreven.

Communicatie tussen KOMAS en eVerbinding

KOMAS kan elektronische verkoopfacturen in het gestandaardiseerde UBL formaat aanmaken (met KOMAS/Factuur) en inlezen met de functie 1202 Inkoopfacturen UBL.

Door een inkoopfactuur elektronisch te ontvangen kan een heleboel overtik werk worden voorkomen, waardoor het inboeken van de factuur veel sneller gaat. Daarnaast zullen in KOMAS ook de nodige kenmerken van de factuur worden opgeslagen, zodat een volgende, vergelijkbare factuur nog sneller kan worden ingevoerd.

In Nederland worden heel wat facturen al als PDF verstuurd, hoewel het versturen en ontvangen van UBL facturen in Nederland ook toeneemt.

Er zijn ook nog de scan/herken oplossingen die PDF facturen omzetten naar elektronische facturen.

In KOMAS versie 8.1 is de mogelijkheid geïntroduceerd om vanuit KOMAS direct te communiceren met eVerbinding.

eVerbinding biedt een oplossing die het mogelijk maakt om elektronische facturen uit te wisselen tussen boekhoudprogramma's onderling. Hiervoor wordt de gestandaardiseerde UBL factuur gebruikt.

Maar eVerbinding biedt nog meer. Het is bij eVerbinding mogelijk een (gescande) PDF factuur om te laten zetten naar een UBL factuur (scan/herken). Vervolgens wordt deze factuur dan klaargezet op het systeem van eVerbinding om later door het boekhoudprogramma (zoals KOMAS) te worden opgehaald.

In KOMAS zit een functie 1204 Inkoopfacturen eVerbinding, waarmee het mogelijk is om facturen die voor het bedrijf klaarstaan bij eVerbinding op te halen en als UBL factuur in KOMAS te verwerken.

1204 Inkoopfacturen eVerbinding

Door op een van de regels met ontvangen facturen te klikken en op Verwerken te drukken wordt het functie 1204 Inkoopfacturen UBL geopend, waarmee de factuur kan worden geboekt.

1202 Inkoopfacturen UBL

In de ontvangen UBL factuur zit ook de originele PDF van de factuur opgesloten. Deze PDF zal als referentie automatisch worden geopend op het scherm.

De PDF zal ook in de database van KOMAS worden opgeslagen. Deze kan dan later, indien men wat wil nazoeken over de factuur, weer worden opgeroepen en geopend.

Over KOMAS

KOMAS is al voor het eerst verschenen in 1985 met een tekstgeoriënteerde gebruikersinterface.

In de jaren '90 van de vorige eeuw is de Windowsversie van KOMAS uitgebracht en deze versie is nog steeds actueel. In de loop der jaren zijn steeds aanpassingen en uitbreidingen gedaan om te voldoen aan de nieuwste regelgeving.

Contactgegevens

 • Telefoon:
  0184-684542
 • Email:
  komas@nicogram.nl
 • Adres:
  Lekdijk 177
  2957 CG Nw-Lekkerland
  Nederland