Inhoudsopgave

De handleiding KOMAS/Windows is onderverdeeld in een aantal hoofdstukken. Ieder hoofdstuk bespreekt een aantal samenhangende onderwerpen.

Externe interfaces

KOMAS kan ook met een aantal externe partijen communiceren. Hiertoe zijn er interfaces gebouwd tussen KOMAS en de betreffende externe partij. De mogelijkheden daarvan worden hieronder beschreven.

Toegang tot KOMAS

Om toegang te krijgen tot KOMAS dient men een gebruikerscode en wachtwoord te hebben.
Een gebruikerscode wordt aangemaakt door de systeembeheerder. Voor KOMAS/Windows gebeurt dit via de functie Systeemprogramma's => Gebruikers. De systeembeheerder van KOMAS kan de gebruiker dan toegang tot één of meer administraties verlenen. Dit gaat in KOMAS via de functie Systeembeheer => Gebruikers.

KOMAS kent daarnaast bedrijfsbeheerders. Bedrijfsbeheerders kunnen een gebruiker in een bepaalde gebruikersgroep plaatsen. De gebruikersgroep bepaalt tot welke functies van KOMAS de gebruikers in die groep toegang hebben.

Gebruikers

Gebruikers in KOMAS

Gebruikerscode

Een gebruikerscode bestaat doorgaans uit de voornaam of de initialen van een gebruiker. Aangezien de gebruikerscodes met een andere functie worden aangemaakt kan via F4 de lijst met aanwezige gebruikers worden opgevraagd.

Toekennen toegang tot bedrijven

Indien een gebruiker is geselecteerd wordt een lijst met bedrijven getoond. Via de knop Wijzigen kan men de lijst wijzigen en kan men aanvinken tot welke bedrijven de gebruiker toegang krijgt.
Er is ook een mogelijkheid Alle bedrijven. Als die wordt geselecteerd krijgt de gebruiker toegang tot alle bedrijven.

Een systeembeheerder heeft automatische toegang tot alle bedrijven.

Voorkeur bedrijf

De systeembeheerder kan een voorkeur bedrijf toekennen aan een gebruiker. Indien dit wordt gedaan zal een gebruiker altijd starten in dat bedrijf als KOMAS door deze gebruiker wordt opgestart.
Met de functie Bedrijfselectie kan eventueel voor een ander bedrijf worden gekozen.

Over KOMAS

KOMAS is al voor het eerst verschenen in 1985 met een tekstgeoriënteerde gebruikersinterface.

In de jaren '90 van de vorige eeuw is de Windowsversie van KOMAS uitgebracht en deze versie is nog steeds actueel. In de loop der jaren zijn steeds aanpassingen en uitbreidingen gedaan om te voldoen aan de nieuwste regelgeving.

Contactgegevens

 • Telefoon:
  0184-684542
 • Email:
  komas@nicogram.nl
 • Adres:
  Lekdijk 177
  2957 CG Nw-Lekkerland
  Nederland