Inhoudsopgave

De handleiding KOMAS/Windows is onderverdeeld in een aantal hoofdstukken. Ieder hoofdstuk bespreekt een aantal samenhangende onderwerpen.

Externe interfaces

KOMAS kan ook met een aantal externe partijen communiceren. Hiertoe zijn er interfaces gebouwd tussen KOMAS en de betreffende externe partij. De mogelijkheden daarvan worden hieronder beschreven.

Beveiliging van KOMAS

KOMAS heeft een aantal beveiligingen, zoals het afschermen van de functies en mogelijkheden van een gebruiker binnen het pakket. Er zijn drie hoofdgroepen van gebruikers, die verschillende bevoegdheden hebben.

Het pakket wordt afgeleverd met aan het hoofd een Systeembeheerder. Deze systeembeheerder (zie hoofdstuk Systeembeheerder) benoemt voor elk te administreren bedrijf een bedrijfsbeheerder. Tevens geeft de systeembeheerder aan welke gebruikers er in het pakket mogen werken en in welk bedrijf een gebruiker mag werken.

De bedrijfsbeheerder bepaalt welke functies een gebruiker in het bedrijf mag aanroepen en op welke dagboeken een gebruiker kan boeken. Alle personen hebben een eigen gebruikerscode en een wachtwoord. Dit wachtwoord kan door ieder persoonlijk worden gewijzigd.

Het gebruikersbestand voor KOMAS/Windows wordt aangemaakt via de functie Systeemprogramma => Gebruikers van het Menu. Vervolgens wordt in de functie Beheer systeem => 4123 Wijzigen gebruikersbestand aangegeven welke gebruikers in KOMAS functies mogen uitvoeren en in welke bedrijven.

Over KOMAS

KOMAS is al voor het eerst verschenen in 1985 met een tekstgeoriënteerde gebruikersinterface.

In de jaren '90 van de vorige eeuw is de Windowsversie van KOMAS uitgebracht en deze versie is nog steeds actueel. In de loop der jaren zijn steeds aanpassingen en uitbreidingen gedaan om te voldoen aan de nieuwste regelgeving.

Contactgegevens

 • Telefoon:
  0184-684542
 • Email:
  komas@nicogram.nl
 • Adres:
  Lekdijk 177
  2957 CG Nw-Lekkerland
  Nederland