Inhoudsopgave

De handleiding KOMAS/Windows is onderverdeeld in een aantal hoofdstukken. Ieder hoofdstuk bespreekt een aantal samenhangende onderwerpen.

Externe interfaces

KOMAS kan ook met een aantal externe partijen communiceren. Hiertoe zijn er interfaces gebouwd tussen KOMAS en de betreffende externe partij. De mogelijkheden daarvan worden hieronder beschreven.

Uiterste boekingsdatum

Om te voorkomen dat er boekingen worden gedaan in een verkeerde periode kan in KOMAS een uiterste boekingsdatum worden opgegeven. Iedere gebruiker kan een eigen uiterste boekingsdatum opgegeven, die overigens binnen de grenzen van de boekingsperiode moet blijven die door de bedrijfsbeheerder is ingevoerd.

De boekingsdatum dient te vallen in de boekingsperiode die door de bedrijfsbeheerder is aangegeven. De bedrijfsbeheerder kan een boekingsperiode aangeven die meerdere boekjaren beslaat.

Indien een datum wordt opgegeven in een nieuw boekjaar, dan dienen alle boekingen in het huidige boekjaar te zijn verwerkt, voor dat naar een nieuw boekjaar kan worden overgegaan.

Op het moment dat naar een nieuw boekjaar wordt gegaan zullen alle eindsaldi van de balansrekeningen als beginsaldo van het nieuwe boekjaar worden genomen. Het is mogelijk om onbeperkt heen en weer te gaan tussen een huidig en voorgaand boekjaar. Alleen de bedrijfsbeheerder kan het teruggaan naar een voorgaand boekjaar tegenhouden door de boekingsperiode aan te passen.

Het kan zijn, dat er nog gebruikers in een voorgaand boekjaar bezig zijn. In dat geval kan het zijn, dat de saldi van bepaalde rekeningen niet juist zijn. Dit wordt automatisch gecorrigeerd op het moment dat de laatste gebruiker het voorgaande boekjaar heeft verlaten.

Over KOMAS

KOMAS is al voor het eerst verschenen in 1985 met een tekstgeori├źnteerde gebruikersinterface.

In de jaren '90 van de vorige eeuw is de Windowsversie van KOMAS uitgebracht en deze versie is nog steeds actueel. In de loop der jaren zijn steeds aanpassingen en uitbreidingen gedaan om te voldoen aan de nieuwste regelgeving.

Contactgegevens

 • Telefoon:
  0184-684542
 • Email:
  komas@nicogram.nl
 • Adres:
  Lekdijk 177
  2957 CG Nw-Lekkerland
  Nederland