Inhoudsopgave

De handleiding KOMAS/Windows is onderverdeeld in een aantal hoofdstukken. Ieder hoofdstuk bespreekt een aantal samenhangende onderwerpen.

Externe interfaces

KOMAS kan ook met een aantal externe partijen communiceren. Hiertoe zijn er interfaces gebouwd tussen KOMAS en de betreffende externe partij. De mogelijkheden daarvan worden hieronder beschreven.

Indirecte verwerking

Het financiële pakket KOMAS werkt batchgewijs. Dat wil zeggen dat eerst de mutaties (boekingen) worden weggeschreven in een wachtbestand en pas later worden verwerkt.

Financiële mutaties van bijvoorbeeld bank- en girorekening worden dagelijks ingevoerd. Deze worden weggeschreven in het wachtbestand. De mutaties zijn op dat moment nog niet verwerkt in de boekhouding. Wilt u de mutaties op papier nog eens controleren, dan kunt u een proforma boekingsverslag afdrukken en heeft u nog steeds de mogelijkheid de mutaties te wijzigen of te laten vervallen. Wanneer u op dat moment de werkzaamheden in KOMAS beëindigt blijven de boekingen onverwerkt in het wachtbestand bewaard. Op elk gewenst moment kan opdracht worden gegeven om deze gegevens te laten doorverwerken in de boekhouding. Pas op dat moment worden de mutaties definitief in de boekhouding verwerkt. Van deze verwerking zal te allen tijde een boekingsverslag worden afgedrukt. Bij dit afdrukken heeft u dan weer de keuze om dit rechtstreeks op een door u te kiezen printer te doen of dit naar de printspool te doen.

Na het verwerken van de mutaties zijn de bedragen in het sub- en grootboek bijgeschreven. U kunt nu geen wijzigingen meer in de mutaties aanbrengen. Heeft u desondanks toch nog onjuistheden gevonden, dan kunt u deze alleen maar corrigeren via het memoriaal.

Over KOMAS

KOMAS is al voor het eerst verschenen in 1985 met een tekstgeoriënteerde gebruikersinterface.

In de jaren '90 van de vorige eeuw is de Windowsversie van KOMAS uitgebracht en deze versie is nog steeds actueel. In de loop der jaren zijn steeds aanpassingen en uitbreidingen gedaan om te voldoen aan de nieuwste regelgeving.

Contactgegevens

 • Telefoon:
  0184-684542
 • Email:
  komas@nicogram.nl
 • Adres:
  Lekdijk 177
  2957 CG Nw-Lekkerland
  Nederland