Inhoudsopgave

De handleiding KOMAS/Windows is onderverdeeld in een aantal hoofdstukken. Ieder hoofdstuk bespreekt een aantal samenhangende onderwerpen.

Algemeen

Richtlijn voor het starten

Opbouwen bestanden

FinanciŽle programma's

Elektronisch bankieren

BTW afdracht

Periodieke boekingen

Overzichten

Informatie op scherm

Exporteren gegevens

Importeren gegevens

Bedrijfsbeheer

Systeembeheer

Systeemdefinities

Instellen boekingsperiode

De bedrijfsbeheerder van KOMAS kan een boekignsperiode instellen waarbinnen de gebruikers zich kunnen bewegen. Deze periode kan meerdere boekjaren beslaan. Het is daardoor mogelijk dat sommige gebruikers zich in het oude boekjaar bevinden om nog boekingen in te brengen en andere gebruikers al in het nieuwe boekjaar.

Instellen boekingsperiode in KOMAS

Boekingen vanaf

Deze datum geeft de ondergrens van de boekingsperiode aan. Er kan niet worden geboekt met een datum kleiner dan de hier genoemde datum.

Boekingen t/m

Deze datum geeft de bovengrens aan van de boekingsperiode. Er kan niet worden geboekt met een datum die ligt na de hier opgegeven datum.

Overzicht gebruikers

Er wordt een overzicht getoond van de gebruikers van KOMAS voor het gekozen bedrijf en hun datum Boekingen t/m. Hierdoor kan men zien in welk boekjaar de diverse gebruikers actief zijn.

Overzicht onverwerkte boekingen

Er wordt ook een overzicht getoond met het aantal nog niet verwerkte boekingen. Dit overzicht is gesorteerd op boekjaar. Rond de jaarovergang kan hier worden gezien of er nog boekingen in het oude jaar aanwezig zijn.

Wijzigen

Druk op de knop Wijzigen om de data aan te kunnen passen.

Indien de datum boekinegn t/m wordt aangepast naar een nieuw boekjaar zal dat ook worden getoond.

Opslaan

Indien de gewijzigde gegevens worden opgeslagen en de nieuwe datum boekingen t/m ligt in een nieuw boekjaar, dan zal er een nieuw boekjaar in KOMAS worden aangemaakt voor dit bedrijf. Dit heeft geen gevolgen voor de gebruikers die op dat moment bezig zijn.

Jaarovergang

Iedere keer dat een gebruiker overgaat naar een nieuw boekjaar door de eigen datum boekingen t/m aan te passen naar het nieuw boekjaar zal er een jaarovergang plaatsvinden. De beginbalans van het nieuwe boekjaar zal gelijk worden gemaakt aan de eindbalans van het oude boekjaar.

Als de laatste gebruiker is overgegaan naar het nieuwe boekjaar kan de bedrijfsbeheerder de datum Boekingen vanaf aanpassen en zo voorkomen dat er nog naar het oude boekjaar wordt gegaan.