Inhoudsopgave

De handleiding KOMAS/Windows is onderverdeeld in een aantal hoofdstukken. Ieder hoofdstuk bespreekt een aantal samenhangende onderwerpen.

Externe interfaces

KOMAS kan ook met een aantal externe partijen communiceren. Hiertoe zijn er interfaces gebouwd tussen KOMAS en de betreffende externe partij. De mogelijkheden daarvan worden hieronder beschreven.

Status opvragen bij Digipoort

Indien een bestand met een BTW- of ICP aangifte via Digipoort wordt verstuurd naar de Belastingdienst duurt het even voordat het bestand zijn bestemming heeft bereikt.

Er is een functie beschikbaar om de status van het bericht bij Digipoort op te vragen

Opvragen status bij Digipoort

Verversen

Door op de knop Verversen te klikken wordt aan Digipoort de laatste status gevraagd en zal het scherm aangepast worden aan de laatste status.

Inzoomen

Door op een regel van een bericht op het scherm te dubbelklikken kan worden ingezoomd op de status van dat bericht.

Op het scherm dat nu wordt getoond zal een berichtkenmerk worden getoond. Dit kenmerk is door Digipoort toegekend en kan worden gebruikt als er moet worden gecommuniceerd met Digipoort over een bericht.

Inzoomen status Digipoort

Datum/tijd

In de kolom Datum/tijd staan de momenten van de diverse stappen die het bericht moet nemen richting de Belastingdienst.
Deze tijden staan in de zogenaamde UTC tijd. Dit is de tijd zoals in Engeland wordt gebruikt, waarbij niet rekening wordt gehouden met zomertijd. Deze tijd verschilt dus 1 of 2 uur met de lokale tijd in Nederland.

Status

Een bericht doorloopt een aantal statusen. Status 500 is de eindstatus en betekent dat de Belastingdienst het bericht in goede orde heeft ontvangen.

Over KOMAS

KOMAS is al voor het eerst verschenen in 1985 met een tekstgeoriënteerde gebruikersinterface.

In de jaren '90 van de vorige eeuw is de Windowsversie van KOMAS uitgebracht en deze versie is nog steeds actueel. In de loop der jaren zijn steeds aanpassingen en uitbreidingen gedaan om te voldoen aan de nieuwste regelgeving.

Contactgegevens

 • Telefoon:
  0184-684542
 • Email:
  komas@nicogram.nl
 • Adres:
  Lekdijk 177
  2957 CG Nw-Lekkerland
  Nederland