Inhoudsopgave

De handleiding KOMAS/Windows is onderverdeeld in een aantal hoofdstukken. Ieder hoofdstuk bespreekt een aantal samenhangende onderwerpen.

Externe interfaces

KOMAS kan ook met een aantal externe partijen communiceren. Hiertoe zijn er interfaces gebouwd tussen KOMAS en de betreffende externe partij. De mogelijkheden daarvan worden hieronder beschreven.

Fontkeuze Windowsprinters

KOMAS kent sinds versie 7.4 de mogelijkheid om een bepaald lettertype in te stellen waarin (sommige) overzichten worden afgedrukt.

Dit lettertype kan door de systeembeheer worden ingesteld en dit geldt dan voor alle bedrijven in het systeem.

Fontkeuze Windowsprinters

Traditioneel worden de overzichten van KOMAS in het Courier lettertype afgedrukt. Dit lettertype wordt gebruikt omdat alle letters evenveel ruimte in beslag nemen, waardoor nette overzichten met kolommen kunnen worden vervaardigd.

Mogelijke lettertypes

Aangezien in Windows niet alle lettertypes evenveel ruimte in beslag nemen zijn maar een aantal lettertypes geschikt om met KOMAS te worden gebruikt.

Fontkeuzes in KOMAS Arial is een populair lettertype dat ook vaak wordt gebruikt bij het vervaardigen van docmenten met bijvoorbeeld Word.
Courier New is een lettertype waarbij alle letters en cijfers evenveel plaats innemen. Dit lettertype lijkt op het traditioneel door KOMAS gebruikte lettertype, maar het wordt minder vet afgedrukt.
Lucida is ook een vrij modern lettertype. Hierbij nemen niet alle letters en cijfers (net als bij Arial) evenveel plaats in.
Verdana wordt vaak gebruikt op websites. Ook de letters en cijfers van dit lettertype nemen niet allemaal evenveel plaats in.
Traditioneel KOMAS is het lettertype dat tot nu altijd door KOMAS werd gebruikt.

Niet alle overzichten in KOMAS worden al in het geselecteerde lettertype afgedrukt. De nog niet aangepaste overzichten worden in het Tradioneel KOMAS lettertype afgedrukt.

Maten lettertypes

Het wordt aanbevolen om de standaard aangegeven maten voor Normaal lettertype, Elite lettertype en Klein lettertype niet aan te passen. Alleen indien bepaalde overzichten op een bepaalde printer niet passen kan door deze waardes aan te passen worden geprobeerd het overzicht wel netjes af te drukken.

Over KOMAS

KOMAS is al voor het eerst verschenen in 1985 met een tekstgeori├źnteerde gebruikersinterface.

In de jaren '90 van de vorige eeuw is de Windowsversie van KOMAS uitgebracht en deze versie is nog steeds actueel. In de loop der jaren zijn steeds aanpassingen en uitbreidingen gedaan om te voldoen aan de nieuwste regelgeving.

Contactgegevens

 • Telefoon:
  0184-684542
 • Email:
  komas@nicogram.nl
 • Adres:
  Lekdijk 177
  2957 CG Nw-Lekkerland
  Nederland