Inhoudsopgave

De handleiding KOMAS/Windows is onderverdeeld in een aantal hoofdstukken. Ieder hoofdstuk bespreekt een aantal samenhangende onderwerpen.

Externe interfaces

KOMAS kan ook met een aantal externe partijen communiceren. Hiertoe zijn er interfaces gebouwd tussen KOMAS en de betreffende externe partij. De mogelijkheden daarvan worden hieronder beschreven.

Inkoopfacturen eVerbinding

Via de functie 1204 Inkoopfacturen eVerbinding kunnen inkoopfacturen in UBL formaat die via het platform van eVerbinding zijn binnengekomen worden verwerkt.

Actualiseren

Door op de knop Actualiseren te klikken wordt bij eVerbinding opgevraagd of er nog nieuwe inkoopfacturen klaarstaan. Nieuwe facturen worden dan in de lijst toegevoegd.

Overigens kan er ook een achtergrond taak worden ingesteld door de systeembeheerder die er voor zorgt dat de gegevens van eVerbinding in de nachtelijke uren worden opgehaald.

Verwerken

Met de knop Verwerken zal de in de lijst geselecteerde inkoopfactuur worden geopend in de functie 1202 UBL Inkoopfacturen.
De factuur kan dan worden ingeboekt. Na einde factuur zal weer worden teruggekeerd naar deze functie en kan een volgende factuur worden gekozen.

Tevens wordt de bijbehorende PDF geopend.

Verwijderen

Het zou kunnen zijn dat een factuur ten onrechte is binnengekomen. Via de knop Verwijderen kan deze uit de lijst worden verwijderd.

PDF

Via de knop PDF kan de PDF die bij de geselecteerde factuur hoort worden geopend.

Export UBL

Eventueel kan het UBL bestand zoals dat van eVerbinding is ontvangen worden geëxporteerd. Dit is normaal gesproken alleen nodig voor onderzoek.

Overzetten

Als er op het systeem meerdere bedrijven worden verwerkt kan het zijn, dat een UBL bij een verkeerd bedrijf is binnengekomen.

Door op de knop Overzetten te klikken kan een ander bedrijf worden gekozen waarheen de UBL moet worden overgezet.

Zodra op Overzetten wordt geklikt zal een scherm verschijnen met andere bedrijven op het systeem. Door een vinkje te zetten achter een bedrijf en vervolgens op Opslaan te klikken wordt de geselecteerde UBL overgezet naar het andere bedrijf.

Indien op het scherm met bedrijven op Annuleren wordt geklikt zal er niets gebeuren en wordt het scherm van 1204 Inkoopfacturen eVerbinding weer zichtbaar

Overzicht aantallen per bedrijf

Onder aan het scherm wordt een overzichtje getoond met het aantal nog niet verwerkte inkoopfacturen die via eVerbinding zijn binnengekomen.

Op de achtergrond actualiseren

De systeembeheerder heeft de mogelijkheid om een achtergrond taak in te stellen om de gegevens van eVerbinding bijvoorbeeld in de nachtelijke uren op te halen. De gegevens staan dan 's morgens klaar om verwerkt te worden.

Zie Achtergrond taken.

Over KOMAS

KOMAS is al voor het eerst verschenen in 1985 met een tekstgeoriënteerde gebruikersinterface.

In de jaren '90 van de vorige eeuw is de Windowsversie van KOMAS uitgebracht en deze versie is nog steeds actueel. In de loop der jaren zijn steeds aanpassingen en uitbreidingen gedaan om te voldoen aan de nieuwste regelgeving.

Contactgegevens

 • Telefoon:
  0184-684542
 • Email:
  komas@nicogram.nl
 • Adres:
  Lekdijk 177
  2957 CG Nw-Lekkerland
  Nederland