Inhoudsopgave

De handleiding KOMAS/Windows is onderverdeeld in een aantal hoofdstukken. Ieder hoofdstuk bespreekt een aantal samenhangende onderwerpen.

Externe interfaces

KOMAS kan ook met een aantal externe partijen communiceren. Hiertoe zijn er interfaces gebouwd tussen KOMAS en de betreffende externe partij. De mogelijkheden daarvan worden hieronder beschreven.

Aanmaken Auditfile

In KOMAS is het mogelijk om een zogenaamde Auditfile voor de Belastingdienst aan te maken.
Deze auditfile wordt door de Belastingdienst gebruikt om op een geautomatiseerde manier de administratie van een bedrijf te kunnen controleren.

Aanmaken auditfile

Vanaf periode

Vul hier in vanaf welke periode de auditfile aangemaakt moet worden.

T/m periode

Vul hier in tot en met welke periode de audutfile aangemaakt moet worden.

Bestand naar map

Geef hier de naam van een map waarin de auditfile mag worden geschreven. Let hierbij op dat het een map is gezien vanuit de server waarop Cache draait.

Periode in filenaam

KOMAS stelt zelf een bestandsnaam vast voor de Auditfile. Als deze rubriek wordt aangevinkt dan zal het boekjaar deel uitmaken van de bestandsnaam.

De bestandsnaam zal het volgende worden:

 • CLAIRbbb.XAF indien niet wordt gekozen om de periode op te nemen
 • CLAIRjjjj_b.XAF indien wel wordt gekozen om de periode op te nemen

Hierbij staat jjj voor het boekjaar en bbb voor het bedrijfsnummer.

Alle relaties

Indien deze rubriek wordt aangevinkt zullen ook de gegevens van relaties die noch debiteur noch crediteur zijn naar de auditfile worden geschreven. Wordt deze rubriek niet aangevinkt, dan zullen alleen de gegevens van debiteuren en crediteuren worden weggeschreven.

Ook factuurgegevens

Indien deze rubriek wordt aangevinkt dan zullen ook alle factuurgegevens (openstaande en niet meer openstaande) naar de auditfile worden geschreven.

Versie CLAIR

Hier kan worden gekozen uit Clair versie 1 en versie 2.
Clair versie 2 valt aan te bevelen, maar deze versie kan pas worden gebruikt vanaf KOMAS versie 6.6 die in 2000 in gebruik is genomen.

Verwerken

Indien op Verwerken wordt geklikt zal de Auditfile worden aangemaakt. Dit zal, afhankelijk van de grootte van de administratie, een aantal seconden tot een aantal minuten duren. Zodra de knop Verwerken uitgeschakeld wordt is het exporteren van de gegevens voltooid.

Auditfile viewer

De Belastingdienst stelt het programma Auditfileviewer beschikbaar om een aangemaakt Auditfile te kunnen bekijken en er wat eenvoudige selecties mee te doen.

Auditfileviewer

Deze Auditfileviewer kan gratis worden gedownload op www.softwarepakketten.nl.

Over KOMAS

KOMAS is al voor het eerst verschenen in 1985 met een tekstgeori├źnteerde gebruikersinterface.

In de jaren '90 van de vorige eeuw is de Windowsversie van KOMAS uitgebracht en deze versie is nog steeds actueel. In de loop der jaren zijn steeds aanpassingen en uitbreidingen gedaan om te voldoen aan de nieuwste regelgeving.

Contactgegevens

 • Telefoon:
  0184-684542
 • Email:
  komas@nicogram.nl
 • Adres:
  Lekdijk 177
  2957 CG Nw-Lekkerland
  Nederland