Inhoudsopgave

De handleiding KOMAS/Windows is onderverdeeld in een aantal hoofdstukken. Ieder hoofdstuk bespreekt een aantal samenhangende onderwerpen.

Externe interfaces

KOMAS kan ook met een aantal externe partijen communiceren. Hiertoe zijn er interfaces gebouwd tussen KOMAS en de betreffende externe partij. De mogelijkheden daarvan worden hieronder beschreven.

Verwerken boekingen

Boekingen in KOMAS worden niet direct in de boekhouding verwerkt, maar worden opgeslagen in een bestand met te verwerken boekingen.

Voorafgaand aan het verwerken van de boekingen kan ter controle via Financiële Programma's ==> 1404 Proforma Boekingsverslag een overzicht worden afgedrukt van de nog niet verwerkte boekingen. De boekingen worden dan nog niet verwerkt en er kunnen later nog aanpassingen gemaakt worden.

Voordat naar een nieuwe boekjaar kan worden overgegaan moeten de boekingen in ieder geval worden verwerkt. Maar ook voorafgaand aan bijvoorbeeld het maken van de BTW aangifte of het maken van een betaalvoorstel voor elektronisch bankieren is het aan te bevelen nog niet verwerkte boekingen eerst te verwerken.

Om de boekingen daadwerkelijk te laten verwerken wordt de functie Financiële Programma's ==> 1403 Verwerken Boekingen gebruikt.

Selectie rekeningen

Selecteer de rekeningen waarvan de boekingen moeten worden verwerkt en klik op Verwerken om boekingen daadwerkelijk in de boekhouding te laten verwerken.

Boekingsverslag

Van de boekingen wordt een boekingsverslag afgedrukt, waarbij van ieder dagboek de telling van de bladnummers per jaar op 1 begint. Ieder nieuw overzicht krijgt een volgend bladnummer.

De boekingsverslagen worden ook opgeslagen in de database. Het is dus niet per se nodig om van ieder boekingsverslag een papieren afdruk te maken. Eventueel kan later desgewenst het boekingsverslag alsnog integraal worden afgedrukt met functie Overzichten => 2124 Boekingsverslagen. De boekingsverslag blijven net zo lang beschikbaar als de administratie van het boekjaar in de database beschikbaar is. Volgens de belastingwetgeving in Nederland dient dat 7 jaar te zijn.

Over KOMAS

KOMAS is al voor het eerst verschenen in 1985 met een tekstgeori├źnteerde gebruikersinterface.

In de jaren '90 van de vorige eeuw is de Windowsversie van KOMAS uitgebracht en deze versie is nog steeds actueel. In de loop der jaren zijn steeds aanpassingen en uitbreidingen gedaan om te voldoen aan de nieuwste regelgeving.

Contactgegevens

 • Telefoon:
  0184-684542
 • Email:
  komas@nicogram.nl
 • Adres:
  Lekdijk 177
  2957 CG Nw-Lekkerland
  Nederland