Inhoudsopgave

De handleiding KOMAS/Windows is onderverdeeld in een aantal hoofdstukken. Ieder hoofdstuk bespreekt een aantal samenhangende onderwerpen.

Externe interfaces

KOMAS kan ook met een aantal externe partijen communiceren. Hiertoe zijn er interfaces gebouwd tussen KOMAS en de betreffende externe partij. De mogelijkheden daarvan worden hieronder beschreven.

Inlezen Sepa Transacties

Als onderdeel van het Internet bankieren programma van een bank wordt ook de mogelijkheid geboden om de dagafschriften te exporteren in een gestructureerd formaat. Deze dagafschriften kunnen dan in KOMAS worden geïmporteerd en met de functie 1100 Boekingen worden verwerkt. Voordeel van deze werkwijze is, dat KOMAS aan de hand van de informatie in het elektronisch dagafschrift de meeste rubrieken al kan vullen. De gebruiker hoeft slechts in enkele gevallen nog wat informatie aan te vullen.

Alle rekeningen, alle bedrijven

Deze optie kan worden aangevinkt indien het bestand met elektronische dagafschriften transacties van meerdere IBAN's bevat, die eventueel ook nog bij meerdere bedrijven horen die in KOMAS worden geadministreerd.

De transacties worden bij het inlezen keurig bij de verschillende bedrijven geplaatst.

Of afschriften alleen van IBAN

Indien het in te lezen bestand slecht transacties van één IBAN bevat kan de IBAN worden gekozen uit de zoeklijst.

Controle op volgorde overslaan

KOMAS bewaakt of de bestanden die worden ingelzen aansluiten op het vorige bestand dat is ingelezen.

Een enkele keer kan er een reden zijn om die controle te omzeilen. In dat geval kan deze rubriek worden aangevinkt.

Knop Laden

Via de knop Laden kan het bestand worden geselecteerd dat van de bank is gedownload.

Indien een bestand is geselecteerd en er worden op Opslaan gedrukt, dan zal het bestand worden ingelzen in KOMAS, mits het aan de controles door KOMAS voldoet.
Op het scherm zal dan worden getoond hoeveel transacties zijn ingelezen, wat de datum van de laatste mutaties is en wat het eindsaldo zal zijn na boeking van alle transacties.

Knop Annuleren

Indien op de knop Annuleren wordt gedrukt worden eventueel reeds ingelezen transacties weer verwijderd.

Knop Sluiten

Indien een bestand met succes is ingelezen en de functie wordt afgesloten via de knop Sluiten, dan zal het bronbestand dat van de bank is ingelezen worden verwijderd.

Over KOMAS

KOMAS is al voor het eerst verschenen in 1985 met een tekstgeoriënteerde gebruikersinterface.

In de jaren '90 van de vorige eeuw is de Windowsversie van KOMAS uitgebracht en deze versie is nog steeds actueel. In de loop der jaren zijn steeds aanpassingen en uitbreidingen gedaan om te voldoen aan de nieuwste regelgeving.

Contactgegevens

 • Telefoon:
  0184-684542
 • Email:
  komas@nicogram.nl
 • Adres:
  Lekdijk 177
  2957 CG Nw-Lekkerland
  Nederland