Inhoudsopgave

De handleiding KOMAS/Windows is onderverdeeld in een aantal hoofdstukken. Ieder hoofdstuk bespreekt een aantal samenhangende onderwerpen.

Externe interfaces

KOMAS kan ook met een aantal externe partijen communiceren. Hiertoe zijn er interfaces gebouwd tussen KOMAS en de betreffende externe partij. De mogelijkheden daarvan worden hieronder beschreven.

Valutacodes

In KOMAS is het ook mogelijk om valutacodes vast te leggen, zodat bij het ontvangen van facturen in vreemde valuta deze facturen in de betreffende valuta kunnen worden geboekt.

Bij het verwerken van de boekingen als gevolg van deze facturen zullen de boekingen dan worden ongerekend naar de lokale valuta.

Valutacodes in KOMAS

Valutacode

Kies zelf een code (van 1 positie) die u wilt gebruiken voor de valuta die u wilt gebruiken. Klik vervolgens op Nieuw om de overige gegevens in te kunnen voeren.

Afkorting

Geef hier de internationaal gebruikte afkorting voor de valuta.

Euroland valutacode

Deze code werd gebruikt voor de invoering van de Euro en bevatte de gebruikte internationale code voor een van de valuta die zijn overgegaan op de Euro.

Omrekenfactor

De koers in de lokale valuta om een hoeveelheid vreemde valuta te kopen.

Hoeveelheid

De hoeveelheid die wordt gebruikt om de vreemde valuta te kopen. Sommige valuta hebben zo weining waarde, dat er een grotere hoeveelheid moet worden gekocht om een reëele koers te kunnen hanteren. Standaard wordt 1 gehanteerd.

Afdrukken decimalen

Hier kan worden opgegeven of de valuta decimalen kent. Sommige valuta (vroeger de Belgische Frank) kennen geen decimalen en dus moeten er dan bij het afdrukken van bedragen in die valuta geen decimalen worden afgedrukt.

Datum ingang

Hier kan de datum worden opgegeven waarop de koers is ingevoerd. Deze datum wordt gebruikt voor het berekenen van de waarde van een rekening in valuta op een gegeven moment.

Over KOMAS

KOMAS is al voor het eerst verschenen in 1985 met een tekstgeoriënteerde gebruikersinterface.

In de jaren '90 van de vorige eeuw is de Windowsversie van KOMAS uitgebracht en deze versie is nog steeds actueel. In de loop der jaren zijn steeds aanpassingen en uitbreidingen gedaan om te voldoen aan de nieuwste regelgeving.

Contactgegevens

 • Telefoon:
  0184-684542
 • Email:
  komas@nicogram.nl
 • Adres:
  Lekdijk 177
  2957 CG Nw-Lekkerland
  Nederland