Inhoudsopgave

De handleiding KOMAS/Windows is onderverdeeld in een aantal hoofdstukken. Ieder hoofdstuk bespreekt een aantal samenhangende onderwerpen.

Externe interfaces

KOMAS kan ook met een aantal externe partijen communiceren. Hiertoe zijn er interfaces gebouwd tussen KOMAS en de betreffende externe partij. De mogelijkheden daarvan worden hieronder beschreven.

Verkoopfacturen

Voor het boeken van verkoopfacturen die niet door een programma zijn aangemaakt dat direct met KOMAS is gekoppeld wordt de functie Financiële Programma's ==> 1300 Verkoopfacturen gebruikt.

Algemene factuurgegevens

Het inbrengen van een verkoopfactuur begint met het invoeren van de algemene factuurgegevens.

Relatie

Als eerste dient de relatie te worden gekozen waarvoor een verkoopfactuur moet worden geboekt.

Nieuw

In tegenstelling tot de functie Inkoopfacturen kan bij deze functie niet automatisch een nummer worden bepaald door KOMAS. De achtergrond hiervan is, dat het factuurnummer moet worden overgenomen dat op de factuur staat. Dit nummer dient in de rubriek Factuurnummer te worden ingetikt alvorens op de knop Nieuw te klikken.

Factuurdatum

Voer hier de factuurdatum in die op de verkoopfactuur staat.

Regelinvoer

Nadat de algemene factuurgegevens zijn ingebracht kan via de knop Regelinvoer naar het scherm worden gegaan waar de afzonderlijke factuurregels kunnen worden ingebracht.

Nieuw

Met de knop Nieuw kan worden aangegeven, dat men een nieuwe factuur wil inbrengen.

Verwijderen

Indien op dit scherm op de knop Verwijderen wordt geklikt dan zal de gehele factuur worden verwijderd.

Sluiten

De knop Sluiten kan worden gebruikt om de functie Inkoopfacturen af te sluiten.

Factuurregels

Per factuur kunnen een onbeperkt aantal factuurregels worden ingevoerd. Rechts bovenaan het scherm wordt aangegeven hoeveel er reeds geboekt is en wat er nog is te verdelen. Pas als Te verdelen 0 is kan de factuur worden beëindigd.

Verkoopfactuur regelinvoer

Rekening

De grootboekrekening waarop de omzet moeten worden geboekt.

Opslaan

Nadat een regel helemaal is ingevuld kan de regel via de knop Opslaan worden opgeslagen. De regel zal dan in het overzicht met geboekte regels verschijnen.

Wijzigen van een regel

Een ingevoerde regel is te wijzigen door de regel in het overzicht met regels aan te klikken en op de knop Wijzigen te drukken. Maar ook door op de regel in het overzicht te dubbelklikken kan een regel worden gewijzigd.

Vervallen van een regel

Een regel kan worden verwijderd door de betrokken regel in het overzicht met regels aan te klikken en op de knop Verwijderen te klikken.

Tussenvoegen

Een nieuwe regel kan worden tussengevoegd door in het overzicht met regels de regel aan te klikken, waarboven de nieuw regel moet worden ingevoegd en vervolgens op de knop Tussenvoegen te klikken.

Einde factuur

Wanneer alle regels van een factuur zijn ingevoerd en Te verdelen staat op 0, dan kan door op de knop Einde factuur te klikken de factuur worden beëindigd en kan een nieuwe factuur worden ingevoerd.

Over KOMAS

KOMAS is al voor het eerst verschenen in 1985 met een tekstgeori├źnteerde gebruikersinterface.

In de jaren '90 van de vorige eeuw is de Windowsversie van KOMAS uitgebracht en deze versie is nog steeds actueel. In de loop der jaren zijn steeds aanpassingen en uitbreidingen gedaan om te voldoen aan de nieuwste regelgeving.

Contactgegevens

 • Telefoon:
  0184-684542
 • Email:
  komas@nicogram.nl
 • Adres:
  Lekdijk 177
  2957 CG Nw-Lekkerland
  Nederland