Inhoudsopgave

De handleiding KOMAS/Windows is onderverdeeld in een aantal hoofdstukken. Ieder hoofdstuk bespreekt een aantal samenhangende onderwerpen.

Externe interfaces

KOMAS kan ook met een aantal externe partijen communiceren. Hiertoe zijn er interfaces gebouwd tussen KOMAS en de betreffende externe partij. De mogelijkheden daarvan worden hieronder beschreven.

Wijzigen banknummer naar IBAN

Uiterlijk per 1 januari 2014 dienen alle betalingen in Europa plaats te vinden in SEPA formaat.

KOMAS is reeds geschikt voor het aanmaken van SEPA betaalbestanden, maar dan dienen wel de banknummers te zijn omgezet naar IBAN nummers en dient ook de Biccode van de bank waar de rekening loopt te zijn vastgelegd bij de relatie.

Er is een website waarop het mogelijk is om een IBAN op te vragen van een Nederlands rekeningnummer, mits ook de bank waar de rekening loopt bekend is.

Deze service is te bereiken op www.creditcard.nl/iban-converter.

In KOMAS is het voldoende om de Biccode van de bank in te vullen die bij het bankrekening hoort. Op het moment dat deze code is ingevoerd zal KOMAS zelf de IBAN berekenen. Let wel op dat de juiste Biccode wordt ingevuld, want KOMAS heeft niet de kennis of een Biccode wel bij een banknummer hoort.

Buitenlandse relatie met Nederlands banknummer

Buitenlandse relatie met Nederlands banknummer

Sommige buitenlandse leveranciers die veel in Nederland leveren hebben een Nederlandse bankrekening. Indien in KOMAS de Biccode van de Nederlandse bank wordt ingevuld en er dus ook een Nederlandse IBAN wordt berekend zal een betaling aan deze relatie worden meegenomen op een betaalvoorstel, ook al wordt gekozen voor Binnenlandse betalingen.

Ook indien nog Clieop bestanden worden aangemaakt kunnen banknummers al worden omgezet naar IBAN, want in dat geval zal KOMAS bij het aanmaken van het Clieop bestand het 'oude' banknummer weer afleiden uit de IBAN.

Over KOMAS

KOMAS is al voor het eerst verschenen in 1985 met een tekstgeori├źnteerde gebruikersinterface.

In de jaren '90 van de vorige eeuw is de Windowsversie van KOMAS uitgebracht en deze versie is nog steeds actueel. In de loop der jaren zijn steeds aanpassingen en uitbreidingen gedaan om te voldoen aan de nieuwste regelgeving.

Contactgegevens

 • Telefoon:
  0184-684542
 • Email:
  komas@nicogram.nl
 • Adres:
  Lekdijk 177
  2957 CG Nw-Lekkerland
  Nederland