Inhoudsopgave

De handleiding KOMAS/Windows is onderverdeeld in een aantal hoofdstukken. Ieder hoofdstuk bespreekt een aantal samenhangende onderwerpen.

Externe interfaces

KOMAS kan ook met een aantal externe partijen communiceren. Hiertoe zijn er interfaces gebouwd tussen KOMAS en de betreffende externe partij. De mogelijkheden daarvan worden hieronder beschreven.

Inkoopkoppeling met KIMS of SIMS

Bij KOMAS gebruikers die ook gebruik maken van KIMS of SIMS zullen door de inkoopkoppeling met KIMS de gegevens van de inkoopfacturen die betrekking hebben op KIMS- of SIMS- orders in de KIMS database worden weggeschreven om te worden gebruikt in de nacalculatie van de orders.

Indien een grootboekrekening wordt ingevoerd waarbij in de rekeninggegevens is opgegeven, dat een KIMS referentie verplicht is, zullen twee extra rubrieken zichtbaar worden: Ordernummer en Referentie.

Ordernummer

Op deze plaats kan een ordernummer worden ingegeven dat aan de leverancier is doorgegeven. KOMAS zal dan in de KIMS database het bijbehorende referentienummer van de order proberen te vinden. Het ordernummer is niet verplicht.

Referentienummer

Hier dient het referentienummer van de KIMS order te worden opgegeven. Vanuit KIMS zal dan een overzicht worden opgehaald van alle artikelen van deze leverancier in de order. Mochten niet alle gezochte artikelen in de lijst voorkomen, dan kan door de rubriek Alle leveranciers aan te vinken het overzicht worden uitgebreid met de artikelen van alle leveranciers in de order.

Soort

De rubriek Soort staat standaard op Selectie om artikelen uit de order te kunnen afvinken. Maar met deze rubriek kan ook worden gekozen voor Overige baten/lasten of Overige montagekosten. In deze gevallen zal het bedrag in KIMS op die rubrieken worden geboekt.

Afvinken artikelen

In het overzicht met KIMS artikelen uit een order kunnen de artikelen die op de factuur staan vermeld worden afgevinkt om aan te geven dat er een inkoopfactuur van is ontvangen.
Wanneer alle artikelen zijn afgevinkt kan met de knop Opslaan worden aangegeven, dat de factuur kan worden opgeslagen. Op dat moment wordt gecontroleerd of het totaal van de aangevinkte artiklen (op basis van de inkoopprijs uit KIMS) overeen komt met het geboekte bedrag. Hierbij wordt een op te geven marge gehanteerd. Klopt dat niet, dan zal een melding worden gegeven.

Indien op Ja wordt geklikt zal het bedrag toch worden geaccepteerd. Wordt op Nee geklikt dan wordt de regel niet opgeslagen en kan de selectie worden aangepast.

Direct aangepast

Op het moment dat een op deze manier geboekte regel wordt opgeslagen worden de gegevens direct in KIMS bijgewerkt, zij het met een voorlopige status. Pas als de inkoopfacturen in KOMAS zijn verwerkt zullen de inkoopgegevens definief zijn in KIMS.

Over KOMAS

KOMAS is al voor het eerst verschenen in 1985 met een tekstgeoriënteerde gebruikersinterface.

In de jaren '90 van de vorige eeuw is de Windowsversie van KOMAS uitgebracht en deze versie is nog steeds actueel. In de loop der jaren zijn steeds aanpassingen en uitbreidingen gedaan om te voldoen aan de nieuwste regelgeving.

Contactgegevens

  • Telefoon:
    0184-684542
  • Email:
    komas@nicogram.nl
  • Adres:
    Lekdijk 177
    2957 CG Nw-Lekkerland
    Nederland