Inhoudsopgave

De handleiding KOMAS/Windows is onderverdeeld in een aantal hoofdstukken. Ieder hoofdstuk bespreekt een aantal samenhangende onderwerpen.

Externe interfaces

KOMAS kan ook met een aantal externe partijen communiceren. Hiertoe zijn er interfaces gebouwd tussen KOMAS en de betreffende externe partij. De mogelijkheden daarvan worden hieronder beschreven.

Betalen naar G-rekening

Bepaalde dienstverlenende bedrijven zijn verplicht om een deel van de door hen gefactureerde bedragen te laten overmaken naar een zogenaamde G-rekening. Een G-rekening is een geblokkeerde rekening, die alleen mag worden gebruikt voor het betalen van belastingen.

Hieronder wordt beschreven wat in KOMAS moet worden gedaan om een deel van een factuurbedrag te betalen naar een G-rekening.

G-rekening vastleggen bij relatie

G-rekening vastleggen

Op het tabblad Crediteuren van de relatiegegevens kan het rekeningnummer van de G-rekening worden vastgelegd.

Inkoopfactuur met verzoek deel naar G-rekening te betalen

Boeken inkoopfactuur

Wanneer een inkoopfactuur wordt geboekt van een relatie waarvoor een G-rekening bekend is, zal er een rubriek op het scherm verschijnen waarin kan worden ingevuld welk deel van het factuurbedrag naar de G-rekening moet worden betaald.
Het bedrijf dat de inkoopfactuur heeft gestuurd is verplicht om te verzoeken om een deel naar de G-rekening over te maken.

Betaalvoorstel met G-rekening

Indien een betaalvoorstel wordt aangemaakt, waarin een factuur voorkomt waarvan een deel van het factuurbedrag naar de G-rekening moet worden overgemaakt, zullen er van deze factuur 2 regel in het voorstel zichtbaar zijn.

Betaalvoorstel met een betaling naar een G-rekening

KOMAS zal automatisch het opgegeven deel naar de G-rekening overmaken en het resterende deel naar de gewone rekening van de crediteur.
Het deel naar de G-rekening is te herkennen aan de G voorafgaand aan het factuurnummer.

Over KOMAS

KOMAS is al voor het eerst verschenen in 1985 met een tekstgeori├źnteerde gebruikersinterface.

In de jaren '90 van de vorige eeuw is de Windowsversie van KOMAS uitgebracht en deze versie is nog steeds actueel. In de loop der jaren zijn steeds aanpassingen en uitbreidingen gedaan om te voldoen aan de nieuwste regelgeving.

Contactgegevens

 • Telefoon:
  0184-684542
 • Email:
  komas@nicogram.nl
 • Adres:
  Lekdijk 177
  2957 CG Nw-Lekkerland
  Nederland