Verplaatsing websites

Half augustus 2021 is deze website verplaatst naar een nieuwe provider. Tevens is de site nu beveiligd met een certificaat.

Daarnaast staat komas.nl nu op eigen benen, waar het voorheen onderdeel was van nicogram.nl, hoewel het altijd al als apart domein was te kiezen.

Koppeling via eVerbinding

Sinds het 3e kwartaal van 2017 is er een koppeling mogelijk tussen KOMAS en het platform van eVerbinding, dat toegang verschaft tot het Peppol netwerk, waarmee op Europese schaal elektronische facturen worden uitgewisseld.

UBL inkoopfacturen kunnen door KOMAS bij eVerbinding worden opgehaald om zo op eenvoudige wijze in KOMAS te kunnen worden verwerkt.

Daarnaast kunnen UBL verkoopfacturen via het eVerbinding platform op een veilige manier worden verstuurd naar bedrijven die ook toegang hebben tot het Peppol netwerk.

Naast het verwerken van UBL facturen die worden ontvangen van deelnemende partijen kunnen ook facturen in PDF formaat naar eVerbinding worden gestuurd om te worden omgezet naar UBL formaat om op die manier eenvouding in KOMAS te kunnen worden verwerkt.

UBL Facturen

In Nederland wordt door de accountancy- en software-branche samengewerkt om te komen tot een standaard voor het elektronisch uitwisselen van facturen. Facturen worden in de voor computers leesbare UBL XML standaard uitgewisseld.

Door deze ontwikkeling wordt het handmatig overtikken van inkoopfacturen drastisch verminderd en kunnen inkoopfacturen bijna automatisch worden verwerkt.

KOMAS kan vanaf versie 7.7 zowel UBL Inkoopfacturen importeren en verwerken als UBL Verkoopfacturen maken.

Ketentest

Samen met een groot aantal andere leveranciers van boekhoudsoftware neemt Nicogram deel aan een ketentest UBL Facturen, waarin alle deelnemers voorbeeld UBL facturen publiceren die dan door andere leveranciers kunnen worden ingelezen. Dit alles om te bepalen of facturen op een juiste manier tussen partijen kunnen worden uitgewisseld.

KOMAS kan alle tot nu toe gepubliceerde voorbeeldbestanden inlezen en verwerken.

Referentie Grootboek Schema in KOMAS

In KOMAS versie 7.7 wordt de koppeling met het Referentie Grootboek Schema geïntroduceerd.

Het Referentie Grootboek Schema is in Nederland ontwikkeld door de overheid in samenwerking met accountants organisaties en de software-branche.

Brug

Vanaf het vastleggen van transacties in de financiële administratie van een onderneming tot het daadwerkelijk samenstellen van rapportages op basis van die financiële administratie dienen er naast aggregatieslagen ook vertalingen plaats te vinden. Dit geldt zowel voor interne “eigen” rapportages, als voor externe al dan niet wettelijk verplichte rapportages. Met name die vertaalslagen, in feite gaat het om hercoderingen, genereren administratieve belasting voor ondernemers en dragen niet bij aan een efficiënte en transparante procesgang binnen de administratie van de onderneming.

Het Referentie Grootboek Schema moet de brug zijn tussen financiële administratie en rapportage.

Over Nicogram

Nicogram Automatisering is al sinds 1982 actief in de ICT.

In 1985 is Nicogram gestart met de ontwikkeling van het Financieel pakket KOMAS.
KOMAS is in de loop der jaren steeds doorontwikkeld en wordt breed gebruikt in Nederland.

Een recentere ontwikkeling van Nicogram is het CloudKey concept, waarbij met 1 pasje meerdere diensten kunnen worden afgenomen.

Nicogram hanteert voor haar diensten de Algemene Voorwaarden van ICT Waarborg

Nicogram hanteert het volgende Privacybeleid.

Contactgegevens

 • Telefoon:
  0184-684542 (tijdens kantoortijden)
 • Email:
  info@nicogram.nl
 • Adres:
  Schouwstraat 24
  2957 EX Nw-Lekkerland
  Nederland